Verkiezingskoorts stijgt in St.-Jan Tisselt

banner-verkiezingenNet zoals we de voorbije weken hebben kunnen vaststellen in onze gemeente zullen er ook verkiezingen gehouden worden in onze school. De leerlingen vanaf het eerste leerjaar tot het zesde leerjaar krijgen deze week hun oproepingsbrief.  Hierin worden ze uitgenodigd op de verkiezingen van maandag 15 oktober.

De verkiezingskoorts zal vanaf vandaag merkbaar zijn. In het vijfde en zesde leerjaar zal er tijdens de lessen W.O. dieper worden ingegaan op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Aan de hand van een werkboekje maken de leerlingen kennis met het hoe, wat en waarom van de verkiezingen.

Vanaf donderdag zullen ze zelf in de school een campagne opstarten. Klasoverschrijdend zullen de leerlingen van 5 en 6 worden ingedeeld in verscheidene partijen naargelang hun zelfgekozen actiepunten. Ze moeten immers onze school aanzien als een minigemeente.

Per partij zullen ze vergaderen over de te volgen weg. Hoe maken ze zich kenbaar als partij? Hoe kunnen ze zich origineel voorstellen? Met welke stand- of actiepunten komen ze als partij naar voor? Wie wordt de lijsttrekker en de lijstduwer van de partij?

Vanaf donderdag bestaat de mogelijkheid dat we verschillende affiches zien verschijnen op school. Misschien worden er wel strooibriefjes uitgedeeld? Maandag 15 oktober is dan de grote dag. Vanaf 10.25 u gaan de stembureaus open. De stemming is verplicht voor de leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar! Hun oproepingskaart zal worden afgestempeld na het uitbrengen van hun stem. Hiervoor krijgen de leerlingen een stembiljet met de namen en nummers van de verschillende partijen. Hebben ze hun bolletje(s) gekleurd, steken ze het stembiljet in de daarvoor voorziene urne.

Tijdens de middag worden de stemmen geteld. Wanneer er zich geen moeilijkheden voordoen bij het tellen van de stemmen, kan de winnende partij een triomftocht houden doorheen de klassen. Zijn jullie ook zo benieuwd hoe deze verkiezingen zullen verlopen? Kom dan zeker de volgende dagen nog eens een kijkje nemen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.